maanantai 5. elokuuta 2013

Puutarhaunelmia ja ilmaisia kasveja

Asun itse kerrostaloyksiössä enkä ole viitsinyt edes kasvattaa kasveja parvekkeella, koska saatan kesäaikaan olla joskus viikon tai pari putkeen pois kotoa ja kasvien kasteleminen menisi hankalaksi. Onnekseni olen päässyt tänä kesänä mylläämään erään ystäväni puutarhaa! Ah, mitä multaterapiaa. Ystävälläni tuntuu olevan vielä vähemmän vihertävä peukalo kuin minulla, joskin molemmat olemme kiinnostuneita kokeilemaan erilaisia kasveja, varsinkin syötäviä hyötykasveja. Hänen muuttaessaan tuossa pienessä puutarhassa oli jo jonkin verran kasveja, mm. mansikoita, pari pensasmustikkaa, punaherukkapensas, ruusuja... ja suikeroalpia. Suikeroalpia vaikka muille jakaa - ensi töikseni revinkin kukkapenkeistä rikkaruohot ja liiat suikeroiset pois.

Nyt alkaa jo näyttää paremmalta, ikävä kyllä kuvia ei tullut otettua. (Eikä se ehkä valokuvauksellisen hyvältä vieläkään näytä, se piha.) Äitini lahjoitti puutarhaan muutamia kasveja, kuten viherminttua, mäkimeiramia. väriminttua, raparperia ja joitain kivikkokasveja, joiden nimiä en nyt tähän hätään muista. Ainakin yksi niistä on sellainen, jonka kukista kimalaiset pitävät, ja koska minä pidän kimalaisista niin tottahan niitä piti mukaan saada. :)

Viherminttu & väriminttu

Lisäksi olen haalinut teiden varsilta muutaman ilmaisen kasvin! Parin nimeä jouduin googlettamaan hartaasti, mutta onnistuin löytämään ainakin toiselle varman nimen. Koiran kanssa kävellessä olen bongaillut samanlaista kasvia siellä sun täällä niin rotvallin reunassa kuin monella pihallakin. Se ilmeisesti leviää siementen avulla ja siksi sitä on vähän missä sattuu, ja mitä ilmeisimmin se on hyvä leviämään, koska sitä on toisinaan hyvinkin paljon. Luulin sitä alunperin jonkinlaiseksi koriste-apilaksi lehtien perusteella, mutta koska kukat ovat aivan erilaiset kävi etsintäni tulos järkeen heti kun luin nimen: pihakäenkaali. Tänään löysin aamulenkillä tien vierestä punaisen ruiskaunokin näköisen kukan, joka on ilmeisesti ahdekaunokki. Nappasin myös muutaman keto-orvokin mukaan jos ne lähtisivät kasvamaan.

Pihakäenkaali & ahdekaunokki

Keto-orvokki

Aion edelleen jatkaa tien vierien tarkkailua mielenkiintoisten kasvien toivossa. Ystävänikin on onneksi sitä mieltä, että puutarhassa ei tarvitse kasvaa vain "virallisia" puutarhakasveja, rikkaruohotkin kelpaavat jos ne ovat kauniita - ja sellaisiahan löytyy. Esimerkiksi vuohenkello, jonka tosin monet tuntuvat kokevan riesaksi, on kovin nätti kun se kukkii. Siksipä kukkapenkkejä myllätessä emme kaikkia vuohenkelloja nyppineet irti vaikka ne rikkaruohoja ovatkin. Kukkikoot rauhassa kunhan muillekin kasveille jää tilaa.

Vuohenkello

Olen siis melkoisen innoissani tästä projektista! Varmaankin ensi keväänä tulee selostettua enemmän kun tulee kasvatettua enemmän syötävää puolta, ideoita on jo salaatista porkkanan kautta kesäkurpitsaan, kunhan vain saa kaiken mahtumaan. Inspiraatiota keräilen kyllä koko ajan selailemalla puutarha-aiheisia blogeja ja sivustoja.

(kuvat: Wikipedia & puutarha.net)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti